love lotus チョコレートlove lotus chocolate

チョコレートである。これがただのチョコレートではないことは、これにまつわる物語から察することができる。

金沢市の蒲田ちか(かまた・ちか)さんは泥の中から美しい花を咲かせる蓮(*1)にいつも心惹かれていた。2015年、「蓮」雑貨の通販専門店「LOTUS CONCEPT」という会社を立ち上げた。経営について悩んでいたころ、知り合ったばかりのプロデューサーの高柳豊(たかやなぎ・ゆたか)さんに、「いったいこの会社で何を伝え、何をしたいのか」と檄を飛ばされる。そして高柳さんのアドバイスのもと「蓮」をモチーフに蓮根の飴や蓮茶の商品開発をしていくことになるが、どれも今一つ目標には届かなかった。

そんな折、蓮が縁で知り合った福島県会津若松市の「NPO法人Lotus」の代表理事山口巴(やまぐち・ともえ)さんと電話で話しながら、「児童養護施設の子供達に夢や希望を持ってもらうために売り上げの一部を寄付したい」旨を相談した。それが2016年のこと。実は蒲田さんは幼少期に性的虐待という忌まわしい出来事に遭遇していた。信じていた大人に理由もなく傷つけられ、そのことがその後の自分の人生に影響を及ぼしていく。その経験から、子供達のためにできる事はないかと考えていた。山口さんも「私も丁度今児童養護施設の子どもたちに木のおもちゃを使って遊んでもらう〈木育キャラバン〉を企画しようと思っていた」と話した。山口さんと蒲田さんは、同時期に子供達への思いがあった奇遇に涙した。そして児童養護施設の子供達のために、共同で「Lotus Project」を立ち上げた。

そのことが更に蒲田さんを仕事へと駆り立てた。「このプロジェクトのため、もっと強烈なアイテムが欲しい!」。
そんなとき偶然に、チョコレート「MAROU」に出会う。蓮の国ベトナムのカカオを使ったものだった。巷のカカオ産地では、不当な賃金で児童を働かせている児童労働が問題になっている。しかしこのベトナムのチョコレートは児童搾取のないカカオが原料。「これだ!」と直感した。ここで初めて「チョコレート」というキーワードが浮上。それが2017年1月のことだった。

そこからの行動は早かった。クラウドファンディングにて93人より130万円の支援を受け、こまつ町家文庫の 金田奈津代(かねだ・なつよ)さんにも加わってもらい、厳選した素材を集めチョコレートを製造。高柳豊さんをプランナーとして、デザイナー、パッケージ製造担当者と共にブランドイメージを話し合い2017年9月にはネットショップをオープンするまでになる。

実店舗オープンに至ったのは2018年7月。石川県初の Bean to Bar(ビーントゥーバー)専門店love lotusが誕生した。
幼少期の経験から、蓮の花に自らを重ねて蓮の国ベトナムとつながり、それが縁でチョコレートに導かれる不思議な運命。「良心」に裏付けられたチョコレートを多くの人に味わってもらいたい。蒲田さんは子供達の希望と・勇気・夢、そして「一隅(いちぐう)を照らす」(*2) ために日々精進する。

*1. [泥中の蓮](初期大乗仏典維摩経より)
泥の中から清純な花を見事に咲かせる蓮の花のように、不幸な環境の中にいても、それに染まらず清く正しく生きるさまの例え。

*2. [一隅を照らす]
比叡山延暦寺を開いた天台宗の宗祖、最澄(さいちょう)の言葉
一隅とは今居る場所のこと。どのような環境でも与えられた場所で努力を惜しまず、十二分に力を発揮することの意。

 

love lotus のチョコレート
〇カカオ豆から作る Bean to Bar(豆を仕入れて粉砕するところから成形までをひとつの工房でつくる少量生産)。 使うカカオ豆は、児童労働、児童搾取の無い、農薬・化学肥料不使用のベトナムの Stone Hill 農園のシングルオリジン、シングルビーン。加えるのは喜界島の黒糖や厳選したスパイスのみ。

〇砂糖、乳化剤、植物油は一切使わず48℃以下で作るローチョコレート。 粗く挽いたカカオ豆に黒糖を加えて高温にならないように石臼ローラーで短時間混ぜて固めることで、最上のカカオ豆のアロマと神様の食べ物と呼ばれる優れた栄養成分を壊さずにチョコレートに仕上げている。

〇カカオ豆の皮むき作業を地元金沢の身体の不自由な方の就労施設に委託し、働きたいという気持ちを支援。

〇「love lotus」の商品の売上の一部を「NPO法人Lotus」(福島県)が児童養護施設の子どもたちに向けて木育活動を行う「Lotus Project」 に寄付している。

〇カフェではチョコレートのほか、オーガニックの水出しアイスコーヒー、ホットチョコレート、チョコレートクロワッサン、カカオおはぎ、チョコレートをかじりながら、シェリー酒やウイスキー、ワイン、日本酒を楽しむことができる。

 

This is about chocolate. But we can see from its story that this is not just about any ordinary chocolate.

Chika Kamata had always felt drawn to lotus, which produces a beautiful flower from mud (*1). In 2015, she established a company LOTUS CONCEPT, which sells ‘lotus’ related goods by mail-order. When Chika was struggling with the company’s management, she was given some stern words by Yutaka Takayanagi, with whom she just became acquainted – ‘What do you really want to promote and do with your company?’ As per Mr Takayanagi’s advice, Chika then tried to develop new lotus-themed products of her own such as Renkon lotus root candy and lotus tea. However, none of them really sold well.

Around that time, Chika spoke with Tomoe Yamaguchi over the telephone. Tomoe is the Director of the NPO Lotus based in Aizuwakamatsu City in Fukushima Prefecture, who she met through the lotus connection. Chika told Tomoe about her idea. ‘I would like to donate a part of sales to an orphans’ home to give children a hope or dream’. It was 2016. Chika, actually, holds an abhorrent childhood memory of sexual abuse. Due to her own experience of her life being affected by being hurt by adults she trusted, Chika was thinking whether there is something she can do for children. Tomoe replied ‘I was just thinking to start organising ‘Mokuiku Caravan’, an educational programme for children at an orphans’ home using wooden toys’. Chika and Tomoe shared tears for this coincidence that they were both thinking about doing something for children at the same time. This led them to establish ‘Lotus Project’ together for children at an orphans’ home.

This made Chika focus even more onto her job. ‘I really need more powerful items for our project!’

Coincidently, then, she encountered a chocolate ‘MAROU’. It is a chocolate using cacao from Vietnam, the country of lotus. Lately we often hear news about some cacao farms using child labour for unfair pay. However this Vietnamese chocolate is made of cacao produced without child exploitation. ‘This is it!’ Chika felt by intuition. Finally the keyword ‘chocolate’ came up to the surface. It was January 2017.

Chika’s action thereafter was quick. She raised JPY ¥1,300,000 from 93 supporters through crowdfunding. She asked Natsuyo Kaneda of Café Komatsu Machiya Bunko to join the team, and they carefully selected ingredients and produced a unique chocolate. Having Yutaka Takayanagi as a planner, she discussed about the brand identity with a designer and a package maker. She then opened a web shop in September 2017.
It was July 2018 when a physical shop opened. The first Bean to Bar shop ‘love lotus’ was born.
Chika projected her childhood experience onto the lotus flower, and it connected her with Vietnam. And it is such a strange destiny that this connection led her to meet a chocolate. She wishes many people can taste this chocolate which is produced with ‘conscience’. Chika keeps devoting herself to ‘Ichigu wo Terasu (illuminate a corner)’ (*2) – to illuminate children’s hope, courage and dreams.

*1. ‘Lotus flower out of mud’ (from ‘Vimalakīrti Nirdeśa Sūtra’)
A metaphor of attitude for living. Even though living in an unhappy environment, you will not let it affect your life and you live purely and lawfully, just like a pure lotus flower coming out beautifully from mud.

*2. ‘Illuminate a corner’
A word of Saicho (766/767 – 822), a Japanese Buddhist monk credited with founding the Tendai school of Buddhism, and its temple and headquarters at Enryaku-ji on Mount Hiei near Kyoto. Ichigu (a corner) means where you are right now. This word suggests that no matter what kind of environment you are in, you always work the hardest you can and try your best at any place given to you.

‘love lotus’ chocolate
– Bean to Bar chocolate, made from cacao beans (Bean to Bar means a small-batch production in one factory, from buying and grating beans to producing chocolate). The cacao beans are ‘single origin, single bean’ from Stone Hill Farm in Vietnam. The farm doesn’t use child labour, child exploitation nor agricultural chemicals and chemical fertiliser. The only ingredients to be added are brown sugar from Kikaijima Island and carefully selected spices.

– Raw chocolate that is made under 48 degrees centigrade without using sugar, emulsifier or vegetable oil. Coarsely ground cacao beans are set with brown sugar by mixing for a short time in a stone mill so that it doesn’t get to a high temperature. With this method, the chocolate is achieved without breaking the aròma of the very best cacao beans, and the good nutrient, which is called God’s food.

– The work of skinning cacao beans is designated to a local work place for disabled people in Kanazawa to support disabled people’s opportunity to work.

– A portion of the sales of ‘love lotus’ products is being donated to Lotus Project, which manages a tree-growing activity of the NPO Lotus in Fukushima for children in an orphans’ home.

– In the café, as well as chocolate, we can also enjoy iced organic coffee, hot chocolate, chocolate croissant, cacao Ohagi, and drinks such as sherry, whisky, wine or Sake with chocolate.

love lotus Bean to Bar & Raw Chocolate Factory & Café

〒920-0906 石川県金沢市十間町61 ライオンズマンション1F 61 Jikken Machi, Kanazawa City, Ishikawa 920-0906 JAPAN

TEL:076-208-4235

Website: http://www.lovelotus.co.jp/

  • 開館時間: 10:00~17:00 
  • 休館日: 木・金曜休館(祝日開館)
    冬期(12月1日~3月31日)
  • Open hours: 10am-5pm
  • Close: Thursday and Friday (pen on National Holidays)
    Winter season (1st December - 31st March)